top of page

Ποιες είναι οι καταλληλότερες μάσκες κατά τον Κορονοϊό και πως επιλέγω τη μάσκα μου;


Η κορύφωση του Κορονοϊού επέφερε σκληρά μέτρα στη Χώρα και έχει χωρίς καμία αμφιβολία, αλλάξει τη καθημερινότητα των Ελλήνων.

Η νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 3 Απριλίου 2020, για την απαλλαγή των δασμών και των φόρων για τουλάχιστον έξη (6) μήνες με προοπτική επέκτασης των μέτρων μετά το εξάμηνο για προστατευτικό υλικό (Οδηγία εδώ) αλλά και το ρεκόρ εισαγωγών μασκών που παρατηρείται στα Ελληνικά Τελωνεία αποδεικνύει ότι η Προστατευτική Μάσκα έχει μπει για τα καλά στη καθημερινότητα μας και είναι εδώ για να μείνει.


Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις μάσκες FFP2 KN95;

Η μάσκα FFP2 KN95 είναι κατάλληλη για καθημερινή προστασία των PM2.5, μικρό σωματιδίων, σταγονίδιών, επιδημιών όπως τον Κορονοϊό. Χρησιμοποιείται στην καθημερινότητα, έχει από τα υψηλότερα προστατευτικά αποτελέσματα κατά του Κορονοϊού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιοχές απομόνωσης όπως και σε άλλες θέσεις υψηλού κινδύνου. Είναι η καταλληλότερη μάσκα για τη προστασία κατά του Κορονοϊού.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της μάσκας FFP2, N95 και KN95;

Το N95 είναι ένας βαθμός αναπνευστήρα που πληροί τα πρότυπα των ΗΠΑ και έχουν γίνει αποδεκτά από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (NIOSH).

Το KN95 ανταποκρίνεται στα Κινεζικά πρότυπα για αναπνευστήρες GB 2626-2006, αναπνευστήρες φίλτρου αυτό απορρόφησης έναντι των σωματιδίων. Οι συγκεκριμένες τεχνικές απαιτήσεις και οι μέθοδοι δοκιμών που βασίζονται σε αυτές τις δύο συνήθεις χρήσεις είναι οι ίδιες, επομένως τόσο το KN95 όσο και το N95 έχουν το μέγιστο αποτέλεσμα κατά του ιού.

Το FFP2 αφορά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, και όπως τις N95 και τις KN95, έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.

Ως εκ τούτου, οι μάσκες FFP2, N95 και KN95 είναι αποδεκτά πρότυπα που έχουν το ίδιο μέγιστο αποτέλεσμα κατά του Κορονοϊού.

Ποια είναι η καταλληλότερη μάσκα κατά τον Κορονοϊό: Απλή Μάσκα η FFP2 KN95;

  1. Μέγιστο δείκτη προστασίας: FFP2-FFP3-N95-ΚΝ95

  2. Μεσαίο δείκτη προστασίας: Ιατρική χειρουργική μάσκα προσώπου

  3. Χαμηλό δείκτη προστασίας: Μίας χρήσης προστατευτική μάσκα

Τι σημαίνει «FFP» και Ποια μάσκα είναι η καταλληλότερη κατά του Κορονοϊού;


Τι σημαίνει “FFP”;

Η συντομογραφία “FFP“ σημαίνει «Filtering Facepiece Particles». Πρόκειται για ένα τύπο προστατευτικής μάσκας πιστοποιημένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση που χρησιμεύει για την προστασία από σωματίδια όπως σωματίδια σκόνης και διάφορους ιούς στον αέρα . Το πρότυπο EN 149 ορίζει τρεις (3) κατηγορίες απόδοσης φίλτρου για αυτές τις μάσκες, συγκεκριμένα FFP1, FFP2 και FFP3.

"Αυτός ο τύπος μάσκας, σε αντίθεση με τη Χειρουργική Στοματική Μάσκα, προστατεύει τον χρήστη από την εισπνοή μολυσματικών παραγόντων ή ρύπων με τη μορφή αερολυμάτων , σταγονιδίων ή μικρών στερεών σωματιδίων"

Ποια μάσκα είναι η καταλληλότερη κατά του Κορονοϊού;

  1. FFP1: χρησιμοποιείται κυρίως ως μάσκα σκόνης (για παράδειγμα για εργασίες DIY). Η μάσκα FFP1 είναι δυσεύρετη στην Ελληνική Αγορά.

  2. FFP2: προσφέρει προστασία σε διάφορους τομείς όπως η βιομηχανία υάλου, χυτήρια, κατασκευές, φαρμακευτική βιομηχανία και γεωργία. Σταματά αποτελεσματικά χημικά σε σκόνη. Αυτή η μάσκα μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως προστασία έναντι των ιών της γρίπης, όπως γρίπη των πτηνών ή σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο που συνδυάζεται με τον Κορονοϊό, καθώς και έναντι των βακτηριδίων της πνευμονικής πανώλης και της φυματίωσης. Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν λευκές ή μπλε ελαστικές ταινίες για να αναγνωρίσουν αυτόν τον τύπο. Η μάσκα FFP2 κυκλοφορέι στην Ελληνική Αγορά σε περιορισμένο αριθμό.

  3. FFP3: έχει το πιο αποτελεσματικό φιλτράρισμα των μασκών FFP. Προστατεύει από πολύ λεπτά σωματίδια όπως ο αμίαντος και τα κεραμικά . Δεν προστατεύει από αέρια και ιδιαίτερα οξείδιο του αζώτου. Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν κόκκινες ελαστικές ταινίες για να αναγνωρίσουν αυτόν τον τύπο. Η μάσκα FFP3 είναι δυσεύρετη στην Ελληνική Αγορά.


Ποιές μάσκες κυκλοφορούν στην Ελληνική Αγορά; Η μάσκα FFP1 καθώς και FFP3 είναι δυσεύρετες στην Ελληνική Αγορά. Οι FFP2 - Ν95 - ΚΝ95, οι οποίες είναι και οι κατάλληλες για τη προστασία κατά του Κορονοϊού, κυκλοφορούν σε περιορισμένο αριθμό.

Τι πρέπει να προσέχετε προτού προβείτε στην αγορά μάσκας;

Η ανεπάρκεια μασκών FFP2 KN95 στην Ελληνική αγορά, η υψηλή ζήτηση αλλά και η δυσκολία εισαγωγής τους λόγω των περιορισμών των μεταφορικών εταιρειών έχει ως αποτέλεσμα:

  1. Σημαντικός αριθμός μασκών στην αγορά δεν φέρουν τα κατάλληλα πιστοποιητικά. Η Κινέζοι κατασκευαστές εκμεταλλεύονται την υψηλή ζήτηση αλλά και την χαλαρότητα των τελωνείων λόγω μεγάλης ανάγκης μασκών, παρέχοντας στους εισαγωγείς μη έγκυρα πιστοποιητικά προκειμένου να αυξήσουν τις πωλήσεις. Πριν από κάθε αγορά μάσκας, ο Εισαγωγέας θα πρέπει βεβαιωθεί για την εγκυρότητα των πιστοποιητικών στη Σελίδα του ESF: https://www.eu-esf.org/covid-19/4513-covid-19-suspicious-certificates-for-ppe

  2. Ποιότητα: βεβαιωθείτε ότι οι μάσκες παράγονται σε αποστειρωμένο περιβάλλον αναζητώντας το πιστοποιητικό ISO 13485: 2016 (https://www.iso.org/standard/59752.html )

  3. Βεβαιωθείτε ότι ο παραγωγός είναι εγκεκριμένος από το νέο νομικό σύστημα επιθεώρησης των Κινέζικων Τελωνείων – CIQ (http://english.customs.gov.cn/Statics/f93f7cb9-d27f-44af-9f5f-6ab7f4c08d33.html )

 

Πηγές:

1. NF EN 149+A1 Septembre 2009 Appareils de protection respiratoire - Demi-masques filtrants contre les particules - Exigences, essais, marquage

2. WIP-Richtlijn Persoonlijke beschermingsmiddelen [ZKH], Werkgroep Infectie Preventie, september 2015

3. Jump up to:a b c d "Fiche pratique de sécurité ED 105. Appareils de protection respiratoire et métiers de la santé" (pdf). inrs.fr. INRS. Retrieved 7 April 2020.

4. "Risques infectieux en milieu de soins - masques médicaux ou appareils de protection respiratoire jetables : quel matériel choisir ?". sante.gouv.fr. 27 August 2009. Retrieved 16 June2015.

5. NF EN 143/A1 Septembre 2006 Appareils de protection respiratoire - Filtres à particules - Exigences, essais, marquage

6. "Vélib' et pollution, les réponses du docteur Jean-Luc Saladin". Archived from the original on 17 September 2014. Retrieved 1 June 2015.

7. Het mondkapje als wapen tegen het coronavirus? Dat is eigenlijk zinloos, Volkskrant, 24 februari 2020

8. "Hergebruik FFP2 mondmaskers | RIVM". www.rivm.nl. Retrieved 2020-03-27.

9. http://fiprotec.com/fichiers_niveau2/40/Moldex_FFP_3305_3405_3505.pdf

http://www.mannengineers.com/assets/pdf/venus_brochure_1_60.pdf

5.019 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page